علت اصلی به عنوان عاملی که باعث عدم انطباق می شود تعریف می شود و باید با بهبود فرایند به طور دائمی حذف شود. علت اصلی مسئله اصلی است-بالاترین علت-که کل واکنش علت و معلولی را که در نهایت منجر به مشکل (ها) می شود، به حرکت در می آورد.
تجزیه و تحلیل علل ریشه (RCA) به عنوان یک اصطلاح جمعی تعریف می شود که طیف وسیعی از رویکردها، ابزارها و تکنیک های مورد استفاده برای کشف علل مشکلات را توصیف می کند. برخی از رویکردهای RCA بیشتر از دیگران به دنبال شناسایی علل ریشه ای هستند، برخی دیگر تکنیک های حل مشکل کلی تر هستند و برخی دیگر به سادگی از فعالیت اصلی تجزیه و تحلیل علت اصلی پشتیبانی می کنند.
تاریخچه تجزیه و تحلیل علت اصلی
رویکردهای تجزیه و تحلیل علت اصلی
انجام تجزیه و تحلیل علت اصلی
منابع تجزیه و تحلیل علت اصلی
تاریخچه تجزیه و تحلیل علت اصلی
تجزیه و تحلیل علت اصلی را می توان در حوزه وسیع تری از مدیریت کیفیت کل (TQM) جستجو کرد. TQM در جهات مختلف توسعه یافته است، از جمله تعدادی از تجزیه و تحلیل مشکلات، حل مشکلات و تجزیه و تحلیل علت اصلی.
تجزیه و تحلیل علت اصلی بخشی از یک فرایند حل مشکل کلی تر و بخشی جدایی ناپذیر از بهبود مستمر است. به همین دلیل، تجزیه و تحلیل علل ریشه یکی از عناصر اصلی در تلاشهای بهبود مستمر سازمان است. توجه به این نکته ضروری است که تجزیه و تحلیل علت اصلی به خودی خود هیچ نتیجه ای نخواهد داشت. این باید بخشی از تلاش بزرگتر برای حل مشکلات برای بهبود کیفیت باشد.
رویکردهای تجزیه و تحلیل علت اصلی
روشها، رویکردها و تکنیکهای زیادی برای انجام تجزیه و تحلیل علت اصلی وجود دارد، از جمله:
رویدادها و تجزیه و تحلیل عوامل علی: به طور گسترده برای مشکلات عمده و تک رویدادی مانند انفجار پالایشگاه استفاده می شود ، این فرایند از شواهد جمع آوری شده سریع و روشمند برای تعیین زمان بندی فعالیتهای منتهی به حادثه استفاده می کند. هنگامی که جدول زمانی تعیین شد، عوامل علت و عامل را می توان شناسایی کرد.
تجزیه و تحلیل تغییرات: این رویکرد در مواردی که عملکرد سیستم به طور قابل توجهی تغییر کرده است قابل اجرا است. این تغییرات ایجاد شده در افراد ، تجهیزات، اطلاعات و موارد دیگر را که ممکن است به تغییر عملکرد کمک کرده اند، بررسی می کند.
تجزیه و تحلیل مانع: این تکنیک بر روی کنترل هایی که در این فرایند برای جلوگیری یا تشخیص مشکل وجود دارد و ممکن است ناموفق باشد تمرکز می کند.
نظارت مدیریت و تجزیه و تحلیل درختان ریسک: یکی از جنبه های این رویکرد استفاده از نمودار درختی برای بررسی آنچه رخ داده و علت وقوع آن است.
حل مسئله و تصمیم گیری Kepner-Tregoe: این مدل چهار مرحله مجزا را برای حل مشکلات ارائه می دهد:
تجزیه و تحلیل موقعیت
تحلیل مسئله
تجزیه و تحلیل راه حل
تجزیه و تحلیل مشکلات احتمالی
نمودار تجزیه و تحلیل علت اصلی
انجام تجزیه و تحلیل علل ریشه ای
هنگام انجام روشها و فرایندهای تجزیه و تحلیل علت اصلی، توجه به موارد زیر ضروری است:
در حالی که بسیاری از ابزارهای تجزیه و تحلیل علل ریشه ای را می توان توسط یک نفر استفاده کرد، نتیجه زمانی بهتر است که گروهی از افراد برای یافتن علل مشکل با هم کار کنند.
آنهایی که در نهایت مسئول حذف علل (علل) اصلی هستند باید اعضای برجسته تیم تجزیه و تحلیل باشند که برای کشف آنها تلاش می کند.
یک طرح معمولی از تجزیه و تحلیل علت اصلی در یک سازمان ممکن است مراحل زیر را دنبال کند:
تصمیم برای تشکیل یک تیم کوچک برای انجام تجزیه و تحلیل علت اصلی گرفته می شود.
اعضای تیم از فرایند تجاری/منطقه سازمانی که مشکل را تجربه می کند انتخاب می شوند. تیم ممکن است با موارد زیر تکمیل شود:
یک مدیر خط با اختیار تصمیم گیری برای پیاده سازی راه حل ها
مشتری داخلی از فرایند با مشکلات
متخصص بهبود کیفیت در مواردی که سایر اعضای تیم تجربه کمی در این نوع کارها دارند
تجزیه و تحلیل حدود دو ماه طول می کشد. در طول تجزیه و تحلیل، تأکید یکسانی بر تعریف و درک مشکل، طوفان مغزی علل احتمالی آن، تجزیه و تحلیل علل و پیامدها و ارائه راه حلی برای مشکل وجود دارد.
در طول دوره تجزیه و تحلیل، تیم حداقل هفتگی، گاهی دو یا سه بار در هفته ملاقات می کند. جلسات همیشه کوتاه و حداکثر دو ساعت است و از آنجا که ماهیت خلاقیت دارند، دستور کار کاملاً شل است.
یک نفر از اعضای تیم وظیفه دارد که مطمئن شود تجزیه و تحلیل پیشرفت می کند یا وظایف به اعضای مختلف تیم محول می شود.
هنگامی که راه حل طراحی شده و تصمیم برای اجرا گرفته شده است، بسته به آنچه در فرایند پیاده سازی دخیل است، ممکن است از یک روز تا چند ماه طول بکشد تا تغییر کامل شود.
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home2/homaradf/public_html/wp-content/themes/betheme[www.20script.ir]/betheme/includes/content-single.php on line 286
متخصص دیجیتال مارکتر، طراح سایت، سئوکار هستم. روحیه ای مبتکرانه دارم، از کاری که انجام می دهم لذت می برم و دوست دارم چیزهای جدید یاد بگیرم و قصد دارم تجارب و اطلاعاتم را در این سایت به اشتراک بزارم.