Transactional Analysis یا نمودار روابط متقابل یکی از ابزار های برنامه ریزی مدیریت است. این نمودار همچنین، نمودار روابط متقابل، نمودار روابط یا دیگراف ، نمودار شبکه نیز نامیده میشود.
نمودار روابط متقابل به عنوان یک ابزار برنامه ریزی تعریف می شود که رابطه بین عوامل در یک موقعیت پیچیده را به تصویر می کشد. نمودار روابط متقابل روابط علت و معلولی را نشان می دهد. هدف اصلی آن کمک به شناسایی روابطی است که به راحتی قابل تشخیص نیستند. ایجاد نمودار روابط متقابل بسیار ساده است.
یک نمودار روابط متقابل به عنوان ابزاری برای شناسایی علل ریشه ای شناخته می شود، اما عمدتا برای شناسایی روابط منطقی در یک مشکل پیچیده و گیج کننده استفاده می شود. در چنین مواردی، نقطه قوت نمودار روابط متقابل توانایی تجسم چنین روابطی است. فرایند ایجاد نمودار روابط بین دو گروه می تواند به تجزیه و تحلیل پیوندهای طبیعی بین جنبه های مختلف یک موقعیت پیچیده کمک کند.
زمان استفاده از نمودار روابط متقابل
هنگام تلاش برای درک پیوندهای بین ایده ها یا روابط علت و معلولی، مانند تلاش برای شناسایی منطقه ای که بیشترین تأثیر را برای بهبود دارد
هنگامی که یک مسئله پیچیده در حال بررسی علل است
هنگامی که یک راه حل پیچیده در حال اجرا است
پس از ایجاد نمودار میل، نمودار استخوان ماهی ، یا نمودار درختی برای بررسی کاملتر روابط ایده ها
در تجزیه و تحلیل علت اصلی، به ویژه در موارد زیر:
درک چگونگی ارتباط جنبه های مختلف مشکل
مشاهده روابط بین مشکل و علل احتمالی آن که قابل تجزیه و تحلیل بیشتر است
رویه اساسی نمودار روابط متقابل
وسایل مورد نیاز: یادداشت ها یا کارت های چسبناک ، سطح کاغذ بزرگ (روزنامه یا دو صفحه ورق زده به هم چسبیده) ، قلم های علامت گذاری و نوار.
بیانیه ای بنویسید که مسأله ای را مشخص کند که نمودار روابط بین آنها بررسی خواهد کرد. آن را روی کارت یا یادداشت چسبناک بنویسید و آن را در بالای سطح کار قرار دهید.
ایده هایی راجع به مسئله طوفان فکری داشته باشید و آنها را روی کارت یا یادداشت بنویسید. اگر ابزار دیگری پیش از این بوده است، ایده ها را از نمودار قرابت، دقیق ترین ردیف نمودار درختی یا شاخه های نهایی در نمودار استخوان ماهی بگیرید. در صورت مفید بودن، از این ایده ها به عنوان نقطه شروع استفاده کنید و ایده های اضافی را مورد بحث قرار دهید.
هر بار یک ایده را روی سطح کار قرار دهید و بپرسید: “آیا این ایده به ایده های دیگر مربوط است؟” ایده هایی را که مرتبط هستند در نزدیکی مورد اول قرار دهید. بین کارت ها فاصله بگذارید تا بعداً بتوانید فلش ها را بکشید. این کار را تکرار کنید تا همه کارت ها روی سطح کار قرار بگیرند.
برای هر ایده بپرسید: “آیا این ایده باعث ایجاد یا تأثیر بر ایده دیگری می شود؟” از هر ایده به ایده هایی که باعث ایجاد یا تأثیر آنها می شود پیکان بکشید. سوال را برای هر ایده تکرار کنید.
نمودار را تجزیه و تحلیل کنید:
برای هر ایده پیکان های داخل و خارج را بشمارید. شمارش ها را در انتهای هر کادر بنویسید. آنهایی که بیشترین تیر را دارند ایده های کلیدی هستند.
توجه داشته باشید که کدام ایده ها عمدتا دارای پیکان خروجی (از) هستند. اینها علل اساسی هستند.
توجه داشته باشید که کدام ایده ها عمدتا دارای پیکانهای ورودی (به) هستند. اینها اثرات نهایی هستند که پرداختن به آنها نیز ممکن است حیاتی باشد.
به یاد داشته باشید، تعداد فلش ها فقط یک شاخص است، نه یک قانون مطلق. مطمئن شوید که آیا ایده هایی با تیرهای کمتر نیز ایده های کلیدی هستند یا خیر. در اطراف ایده های کلیدی خطوط جسورانه بکشید.
برای تجزیه و تحلیل علت اصلی، یک نمودار روابط متقابل ایجاد کنید
عواملی را که برای روابط احتمالی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند، تعیین کرده و با استفاده از تعاریف مختصر و مختصر، اینها را برچسب گذاری کنید.
عوامل را روی یک نمودار خالی روی یک تخته سفید ترجیحاً به شکل تقریباً دایره ای ترسیم کنید.
ارزیابی کنید که هر عامل چه عواملی را تحت تأثیر قرار می دهد و چه عواملی تحت تأثیر آن هستند و روابط را با استفاده از فلش نشان دهید.
بعد از اینکه همه روابط مورد ارزیابی قرار گرفت، تعداد پیکان های اشاره شده به داخل و دور هر عامل را بشمارید و این اطلاعات را در نمودار نشان دهید.
بسته به تعداد فلش هایی که در یک جهت به یک عامل اشاره می کنند، می تواند یکی از دو نقش را بازی کند: راننده (تعداد تیرها بیشتر از داخل است) یا نشانگر (تیرهای بیشتری به سمت دورها).
هنگام ادامه تجزیه و تحلیل علت اصلی ، رانندگان نقطه شروع را تشکیل می دهند.
ابزارهای ایجاد نمودار روابط متقابل
چک لیست روابط متقابل
الگوی نمودار روابط متقابل
دستورالعمل ها
قالب
نمودار نمودار روابط شماره 1
یک گروه پشتیبانی کامپیوتر در حال برنامه ریزی یک پروژه بزرگ است: جایگزینی رایانه اصلی. گروه یک نمودار روابط بین خود را ترسیم کرد (شکل 1 را ببینید) تا مجموعه ای گیج کننده از عناصر دخیل در این پروژه را مرتب کند.
شکل 1: نمودار روابط متقابل
“پروژه تعویض رایانه” کارت شناسایی مشکل است. ایده هایی که مورد طوفان مغزی قرار گرفتند، ترکیبی از مراحل عمل، مشکلات، نتایج مطلوب و اثرات نامطلوب بود که باید مورد استفاده قرار گیرد. همه این ایده ها با هم روی نمودار رفت. همانطور که سوالات در مورد روابط و علل مطرح شد، آمیزه ای از ایده ها شروع به مرتب شدن کرد.
پس از کشیدن تمام پیکان ها، مسائل کلیدی روشن شد. آنها با خطوط برجسته ترسیم شده اند.
“نرم افزار جدید” دارای یک پیکان به داخل و شش پیکان به بیرون است. “Install new mainframe” یک پیکان داخل و چهار پیکان به بیرون دارد. هر دو ایده علل اساسی هستند.
“وقفه های سرویس” و “افزایش هزینه پردازش” هر دو دارای سه پیکان هستند و گروه آنها را به عنوان اثرات کلیدی برای جلوگیری از آنها مشخص کرد.
نمودار نمودار روابط شماره 2
یک بیمارستان کوچک نگران بهره وری پزشکان خود بود زیرا آنها گرانترین کارکنان و برای درمان بیماران بسیار مهم بودند. با برداشتن گام های متعدد در جهت حصول اطمینان از بهره وری بالا ، وقتی بیمارستان ماه به ماه به طور پیوسته کاهش می یابد، مدیریت بیمارستان دچار سردرگمی می شود.
از آنجایی که این پیشرفت غیرقابل توضیح بود، مدیریت در پی یافتن بینش علل و پیامدها در بین عوامل مختلف نقش آفرین بود. آنها تصمیم گرفتند که یک نمودار روابط متقابل ایجاد کنند و عوامل زیر را در تحلیل شامل شوند:
تعداد ملاقات های برنامه ریزی شده برای هر پزشک
تعداد نوبتهای اضطراری برای هر پزشک
حجم کار اداری برای هر پزشک
تعداد تغییرات در قرارهای برنامه ریزی شده
کیفیت و قابلیت اطمینان تجهیزات
در دسترس بودن پرستار
در دسترس بودن سایر عملکردهای پشتیبانی
سطح دستمزد پزشکان
هنگامی که نمودار روابط متقابل تکمیل شد (شکل 2) ، توجه از بهبود وضعیت کاری پزشکان به اطمینان از در دسترس بودن پرستاران، سایر عملکردهای حمایتی و تجهیزات عملیاتی منتقل شد.
Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home2/homaradf/public_html/wp-content/themes/betheme[www.20script.ir]/betheme/includes/content-single.php on line 286
متخصص دیجیتال مارکتر، طراح سایت، سئوکار هستم. روحیه ای مبتکرانه دارم، از کاری که انجام می دهم لذت می برم و دوست دارم چیزهای جدید یاد بگیرم و قصد دارم تجارب و اطلاعاتم را در این سایت به اشتراک بزارم.